Etiopie
ETIOPIE DJIMMAH JASMINE
Tento druh kávy se pěstuje v oblasti Kaffa na Jihozápadě Etiopie v nadmořských výškách zhruba okolo 1500 m. n. m. Káva představuje jeden z hlavních exportních artiklů země. V roce 2007 se export kávy podílel na celkovém výnosu exportu ze země celými 40%. Podle studií Americké univerzity je na kávě přímo i nepřímo závislých (z pohledu živobytí, nikoliv s pocitem absťáku) okolo 26% obyvatel Etiopie.
Chuť: oplývá smyslnou chutí vína s ovocem a kořením
A něco pro zajímavost - legenda vztahující se ke kávě:
Vraťme se do devátého století a pojďme na procházku s pasákem koz, který se jmenuje Kaldi. V té době netušil, že o něm budeme psát někde, čemu se bude říkat Internet. Na chvíli se zamyslel (usnul?) a všiml si, jak jeho stádo ožužlává jakési červené bobule. Ti, kteří si je dali, byli pak plní energie. Legenda mluví dokonce o skákajících kozách. A tak sám zakusil také jeden kousek. Ten zabral i na něj. Nadšeně donesl plody islámskému svatému muži do blízkého kláštera. Ten jej však zakázal pojídat a odhodil je do ohně. Z něj se však po chvíli začala linout příjemná vůně. Zrnka kávy vytáhli z ohně, rozemleli a dali vylouhovat do horké vody. A tak vznikl první šálek kávy. Od té doby je také oblíbeným jménem kaváren a pražíren právě "Kaldi".